איבחונים

אבחון פסיכולוגי או הערכה פסיכולוגית הוא תהליך הבודק את מצבו הרגשי והנפשי של אדם. התהליך נערך על ידי פסיכולוגים באמצעות כלים אבחוניים שונים, ומשמש להתווית דרך טיפול או להעלאת השערות לגבי אישיותו ותפקודו של האדם בתחומי חיים שונים. ההערכה היא מתחומי המומחיות החשובים ביותר של הפסיכולוגים.

קיימים שני סוגי אבחון פסיכולוגי:

  • אבחון פסיכודיאגנוסטי - מתמקד בהערכת המבנה הנפשי ונערך ע"י פסיכולוג קליני.
  • אבחון פסיכודידקטי - אבחון הבוחן את מקורם של קשיים בתחום הלמידה ואת הקשר שלהם למצב הפסיכולוגי של התלמיד. בהתאם לכך, האבחון הפסיכודידקטי משלב שני סוגי אבחון שונים: אבחון דידקטי שתפקידו לאתר ולסווג לקויות למידה אצל הנבדק ואבחון פסיכולוגי שתפקידו להעריך את היכולות הקוגנטיביות לצד הקשיים ולאתר את הקשיים הרגשיים והנפשיים אצל הנבדק. לכן הוא נקרא גם אבחון משולב. אבחון זה נערך ע"י פסיכולוג חינוכי או פסיכולוג חינוכי בשיתוף עם מאבחנת לקויי למידה.

תהליך הערכה דיאדי:

תהליך הבודק את התפתחותו הרגשית והקוגניטיבית של הילד בהקשר המשפחתי-הורי בו הוא חי, לצורך התווית דרך לטיפול. זהו תהליך מובנה בו לוקחים חלק ההורים והן הילד בסדרת פגישות הנערכות בדרך כלל קודם עם ההורים בלבד, אח"כ עם הילד בלווי אמו, לאחר מכן עם הילד בלווי אביו ולסיום עם ההורים לבד.

מ.י.ת.ר מ.י.ת.ר