מילון מונחים
כל טיפול נפתח בהסכם בין המטפל לבין המטופל. ההסכם מגדיר את הציפיות של המטפל ושל המטופל, את אופן הטיפול, את זמני הטיפול, את התשלום ואת אורך הטיפול. יש מטפלים המציגים את החוזה באופן בהיר ומקיף במפגש הראשון, ואחרים מציגים רק ראשי פרקים. חשוב לשוב ולנסח מחדש את החוזה הטיפולי במהלך הטיפול, כדי לבחון את התאמתו להמשך הטיפול.
זהו מצב נפשי קשה המתבטא בירידה במצב-הרוח, בתחושת עצב ודכדוך ובירידה בפעילות הרגילה. זהו מצב נורמלי, המופיע בזמנים שונים בחיינו.
הפרעה נוירולוגית מולדת המתבטאת בקושי להתמקד בפעילות המנטאלית והקוגניטיבית הנכונה ובקושי ביכולת לשמור על מיקוד בפעילות מסויימת לזמן סביר. קיימים שני סוגים עיקריים של הפרעת קשב, עם תנועתיות יתר (היפראקטיביות) וללא. כאשר הסימפטומים הבסיסיים של ההפרעה, דומים לעיתים בשני תת סוגים אלה ויוצרים קשיי תפקוד הן בתחומים הלימודיים / מקצועיים והן בתחומים חברתיים / רגשיים / התנהגותיים.
מצבים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים בהם חש האדם אי שקט וחוסר אונים בעקבות דאגה גוברת ומתח רב העשויים לנבוע מפני איום וחשש ממשיים או דימיוניים, מודעים או בלתי מודעים, טראומה ולעיתים בשל גירוי הנתפס כמהווה סכנה עתידית. חרדה יכולה להיות מלווה בתסמינים פיזיולוגיים כמו הזעה, רעד, קיפאון וכד'. חרדה נתפסת לבלתי ניתנת לשליטה. התקפי חרדה חוזרים ונשנים מיוחסים לאנשים אשר סובלים מחרדות קליניות לעיתים קרובות וזקוקים לטיפול פסיכולוגי ולעיתים אף לתרופות הרגעה.
טיפול הורה ילד.
זוהי רשימת התנאים לטיפול מוצלח, וליצירת הקשר בין המטפל לבין המטופל. כל אחת מן הגישות הטיפוליות מגדירה באופן שונה את הכללים, אך כולן מתייחסות לאותם התנאים, וביניהם החוזה הטיפולי, התשלום, הזמן, הטכניקה הטיפולית, מקום הטיפול, הפרטיות והבלעדיות, הסודיות, הנייטרליות של המטפל. לעתים מכונים כללי-היסוד בשם 'המסגרת הטיפולית'.
מושג המתייחס אל הקשר המיוחד הנוצר בין המטפל לבין המטופל, וגם לסביבה הטיפולית שבה מתקיים הטיפול הנפשי. למסגרת הטיפולית ולשמירתה יש חשיבות ביצירת 'מקום בטוח', המאפשר את יצירת הקשר הטיפולי.
טיפול נפשי. זהו מושג כללי המציין את כל הגישות לטיפול נפשי, העושות שימוש ב'טיפול בדיבור'. הפסיכותרפיסטים יכולים להיות פסיכואנליטיקנים, פסיכיאטרים, פסיכולוגים, מטפלים באמנות, רופאים, עובדים סוציאליים ועוד.