טיפול ריגשי בהבעה ויצירה

(המכונה גם תיראפיה או טיפול באמנויות) הוא ענף מתחום הפסיכותיראפיה, העוסק באבחון וטיפול נפשי בבני אדם הסובלים מקשיים רגשיים, התפתחותיים, התנהגותיים או חברתיים.

התחום כולל בתוכו מספר מקצועות טיפול שכל אחד מהם ייחודי בתחום האמנות שדרכו הוא מטפל: טיפול באמנות חזותית, ביבליותרפיה, טיפול בתנועה, טיפול במוזיקה, טיפול בדרמה ופסיכודרמה.

ככל טיפול רגשי, תפקיד הטיפול הוא סיוע בהתמודדות עם משברים, הפרעות ומצוקות נפשיות. הטיפול ביצירה והבעה מאפשר שילוב של הבעה מילולית (שיחה) והבעה יצירתית באמנות, תנועה, משחק וכדומה. בשל העיסוק ביצירה ועשייה, הטיפול בהבעה ויצירה מתמקד לא פעם בכוחות האדם ובפוטנציאל הקיים בו. טיפול בהבעה ויצירה ניתן על ידי מטפלים מוסמכים בעלי הכשרה ייחודית בתחום, הכוללת הכשרה טיפולית-פסיכולוגית וכן הכשרה באמצעי האמנותי בו הם משתמשים.

המטפל משתמש באמנויות כדי לחשוף ולהבין תהליכים נפשיים, ומספק סביבה בטוחה שבה יכולים רגשות מודחקים ולא מודעים לעלות על פני השטח. גישות שונות מתייחסות לשלבים שונים בתהליך היצירה כבעלי פוטנציאל טיפולי:

  • העשייה האמנותית היא אמצעי להעלאת רגשות, תחושות וזיכרונות.
  • התוצר האמנותי מאפשר התייחסות ופרשנות פסיכולוגית להבנת רגשות ומניעים לא מודעים.
  • תהליך היצירה-יחסי הגומלין ההולכים ונבנים בין היוצר לבין יצירתו-מייצג את יחסי הגומלין בין המטפל למטופל.
  • עצם הפעילות בחומרים הבעתיים היא בעלת תכונות משחררות ומרפאות.

גישות בטיפול בהבעה ויצירה

הגישות הטיפוליות בתיראפיה בהבעה ויצירה , דומות לאלו המקובלות בפסיכולוגיה בכלל, אם כי בזכות השימוש בכלי האמנותי מקבלות הגישות היבטים נוספים הייחודיים לטיפול בהבעה ויצירה. עם הגישות המרכזיות נמנות : הגישות הפסיכודינמיות (המכונה לעיתים פסיכותראפיה באמצעות הבעה ויצירה) הגישה הקוגניטיבית התנהגותית (SEEFAR, CBT) וגישות הומניסטיות . (כגון הגישה הפנומנולוגית).

טיפול באומנות

טיפול באמנות או טיפול באמנות חזותית הוא שיטה פסיכותיראפיה הנעשה שימוש בטכניקות של אמנות חזותית כמו ציור, פיסול וצילום. הטיפול באמנות הוא אחד משיטות הטיפול בתוך תחום טיפול בהבעה ויצירה. הטיפול באמנות משלב תאוריות מסורתיות של פסיכולוגיה, טכניקות מתחום הפסיכותיראפיה ותאוריות הנוגעות לתהליכי יצירה והמאפיינים השונים של חומרי האמנות והשימוש בהם. היצירה משמשת כאמצעי תקשורת בין המטופל למטפל ומקומה בטיפול משתנה בתקופות שונות במהלך הטיפול, בהתאם לתכנים העולים בתהליך הטיפולי.

בכל שיטות התיראפיה ביצירה והבעה, יש מקום חשוב לשיח הטיפולי ולהבנת התהליכים ברמה המילולית, לצד הביטוי האמנותי. כאשר מדובר בטיפול בילד או מתבגר, הטיפול כולל תמיד, בדומה לכל טיפול פסיכולוגי, תהליך מקביל של הדרכת הורים. הדרכת ההורים הנה חלק מרכזי וחיוני בתהליך הטיפולי.

כאחד ממקצועות בריאות הנפש הטיפול באמנות מיושם במקומות שונים ומגוונים ומופנה לקהלי יעד רבים: מבוגרים, נוער, ילדים, זוגות, משפחות, וקבוצות. כמו-כן הוא משמש בטיפול הדיאדי (טיפול הורה-ילד).

מטפלים באמנות משתמשים בתהליך היצירה ובתכנים שעולים באמנות על-מנת לסייע למטופל להתמודד במצבי מתח, משברים, חוויות טראומתיות ועוד. כמו-כן מסייע הטפול באומנות בשיפור הדמוי העצמי, התפקוד הקוגניטיבי, שיפור היחסים עם המשפחה והחברה, ובשיפור איכות החיים בכלל.

טיפול בתנועה

תיראפיה בתנועה היא שיטת טיפול רגשי המשלבת טכניקות תנועה, הרפיה ומודעות במטרה להביא לשינוי חיובי אצל המטופל. הטיפול נועד לאפשר ביטוי עצמי באמצעות הגוף. שיטה זו היא אחת משיטות הטיפול בהבעה ויצירה.

השיטה מתאימה לילדים, נוער ומבוגרים, בטיפול פרטני, זוגי, משפחתי, דיאדי (הורה-ילד) או קבוצתי ונועדה לסייע בקשיים בתחומי תפקוד שונים, כגון:

  • הדמוי העצמי וההערכה העצמית
  • הקשר והתקשורת עם דמויות משמעותיות במשפחה
  • המיומנות החברתיות (מודעות, ביטחון עצמי, פתיחות)
  • היכולות הקוגנטיבית (על-ידי רכישת כלים ומיומנויות להתמודדות עם קשיים כגון הפרעת קשב וריכוז, ליקויי למידה ועוד)

לדוגמה, תלמיד עם הפרעות קשב יכול להסתייע בטיפול בתנועה לרכישת כלים להתמודדות עם הסחות דעת, באמצעות תרגילים תנועתיים שונים כגון נשימה נכונה, קואורדינציה, מודעות לגבולות הגוף ועוד.

טיפול בדרמה

(דרמה-תיראפיה ופסיכודרמה)

הוא שיטה בפסיכותיראפיה בה נעשה שימוש בטכניקות מתחום התיאטרון, המשחק והמופע כדי להביא להתפתחות אישית ובריאות נפשית. הטיפול בדרמה הוא אחד משיטות הטיפול בתוך תחום הטיפול בהבעה ויצירה. טיפול זה משלב תאוריות מסורתיות של פסיכותיראפיה, טכניקות מתחום הפסיכולוגיה ותאוריות הנוגעות לתהליכי יצירה על במה. השיטה מתאימה למבוגרים, מתבגרים, ילדים, זוגות, משפחות וקבוצות. כמו-כן משמשת בטיפול דיאדי (הורה-ילד).

בתהליך הטיפולי נעשה שימוש בכלים שונים להרחקה, כמו כלים מתחום התיאטרון: אילתור, המחזה, מסכות, תיאטרון בובות, כלים מתחום הכתיבה (דימויים, מטפורות, אגדות וטקסטים דרמטיים), וכלים מתחומים טיפוליים נושקים (ארגז חול, קלפים טיפוליים, משחק סוציו-דרמטי ועוד).

ביבליותיראפיה

ביבליותיראפיההיא שיטתטיפולמתחום הטיפולבהבעה ויצירה, אשר עושה שימוש בטקסטים ספרותיים (סיפורים ושירים) לצורך עיבוד תכנים רגשיים של המטופל, באמצעות תהליכי הזדהות. גם שיטה זאת מתאימה לטיפול במבוגרים, נוער וילדים ומיושמת הן בטיפול פרטני והן בטפול דיאדי (הורה-ילד), זוגי, משפחתי וקבוצתי.

מ.י.ת.ר מ.י.ת.ר