טיפול קבוצתי
טיפול קבוצתי או פסיכותיראפיה קבוצתית הוא שיטת טיפול בה מטפל אחד או יותר מטפלים בקבוצה קטנה של מטופלים יחד, כקבוצה מונחית.
המונח מתייחס לכל סוגי הטיפול המועבר, בפורמט קבוצתי, כולל טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול בהבעה ויצירה, פסיכודרמה ועוד. לעתים קרובות משמש המושג בהתייחסות לטיפול פסיכודינמי קבוצתי, בו נעשה שימוש בהקשר הקבוצתי ובתהליכים הקבוצתיים המתרחשים בחדר הטיפולים, כאמצעי ליצירת שינוי אצל המטופלים. זאת באמצעות בחינת היחסים הבינאישיים שנוצרים בין חברי הקבוצה, ועבודה על פיתוחם.
במובן הרחב של המונח, טיפול קבוצתי משמש לתיאור כל תהליך עזרה שמתקיים בקבוצה, כולל קבוצות תמיכה, קבוצות אימון לרכישת מיומנויות שונות (למשל קבוצה ללמידת יכולות הרפיה או ניהול כעסים או קבוצות מוכנות לכיתה א' וקבוצות פסיכו-חינוכיות בתחומים שונים, כגון: קבוצה להדרכת הורים) . המנחים הם בעלי הכשרה במקצועות הטיפוליים (פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי או מטפל בהבעה ויצירה) שעברו הכשרה גם בהנחיית קבוצות. טיפול קבוצתי מתאים לילדים ומבוגרים כאחד, הן לסובלים מהפרעות נפשיות והן לאנשים החשים רווחה נפשית. מטרת הקבוצה עשויה להיות ספציפית (למשל קבוצה להתמודדות עם הפרעות חרדה), או רחבה ופחות מוגדרת (למשל צמיחה אישית, מודעות, שיפור במאפיינים האישיותיים או שיפור מיומנויות בינאישיות).